Peuteropvang en peuterschool samen

Kinderdagverblijf Vlinderwerf - Buitenspelen peutergroep
 

Onze peutergroep is gericht op kinderen tussen 2 en 4 jaar en biedt plaats aan 12 kinderen. Het wordt geleid door toegewijde en ervaren pedagogisch medewerkers, het is de opvolger van de babygroep.

Bij onze peuteropvang bieden wij een combinatie van peuterschool en peuteropvang. Vroeger zat er een groot verschil tussen kinderopvang en een peuterschool/crèche, maar inmiddels is dat verschil er niet meer. De peuterschool ging je naar toe om al jong bepaalde vaardigheden te leren en kinderen uit de omgeving te leren kennen. De opvang was alleen de plek waar je kind zijn tijd kon vertoeven terwijl de ouders werkten. Tegenwoordig zie je in de kinderopvang al dat er net zo’n grote focus ligt op ontwikkelingsbevordering en daarom heeft de overheid jaren geleden besloten dat de peuterschool nu ook onder kinderopvang valt en dus eigenlijk gewoon kortere vorm van dagopvang is geworden.

Wij zullen onze ochtend vormgeven als peuterschool. We plannen en organiseren onze activiteiten zodat er een doorgaande lijn in zit in ons aanbod. Onze medewerkers zijn getraind in het begeleiden van peuters om spelenderwijs zoveel mogelijk de ontwikkeling te bevorderen.

Uw kind is welkom van 7:30 tot 13:00 of 7:30 tot 18:00 uur. Hier zit een inloopperiode van 7:30 tot 8:30 uur in zodat ouders een goede overdracht kunnen geven aan de leidsters. We zullen starten met ons dagprogramma van 8:30 tot 12:45. Tussen 12:45 en 13:00 is een ophaal moment voor ouders die hun kind na een halve dag ophalen. De kinderen die de hele dag bij ons blijven zullen dan verder gaan in ons middagprogramma waarin ze kunnen ontspannen, slapen, spelen en ontdekken.

Zelf doen

Het ontwikkelen van zelfstandigheid op een speelse manier staat centraal bij Vlinderwerf. Peuters uiten vaak de wens om dingen 'zelf te doen', en wij bieden hen ruimschoots de gelegenheid om dit te ervaren. Of het nu gaat om het pakken en weer opruimen van speelgoed, het zelfstandig wassen van hun handen, “zelf “naar de wc gaan, samen de tafel dekken of het smeren van hun eigen brood, bij ons krijgen kinderen de kans om hun zelfstandigheid te vergroten. We zien met plezier hoe hun zelfvertrouwen groeit in deze omgeving.

Tegelijkertijd hechten we waarde aan kleine rituelen in hun dagelijkse routine. Vaste eettijden en het samen zingen van een liedje tijdens het opruimen zijn enkele voorbeelden. Deze rituelen zorgen voor herkenbare momenten in de dag van de kinderen, waardoor ze een gevoel van structuur en controle ontwikkelen. Door deze aanpak streven we ernaar een stimulerende omgeving te creëren waarin kinderen niet alleen plezier beleven aan het ontdekken van hun eigen kunnen, maar ook een gevoel van stabiliteit en zekerheid ervaren.

 
Kinderdagverblijf Vlinderwerf - Buitenspelen peutergroep
 

Elke 8 weken staat er een nieuw thema centraal

Waarom doen we dit?

Altijd iets nieuws: Elk thema brengt nieuwe activiteiten en avonturen met zich mee. Dit zorgt ervoor dat de kinderen steeds iets nieuws ontdekken en leren, waardoor ze zich nooit vervelen.

Leuk leren: Door regelmatig van thema te veranderen, blijven de activiteiten fris en boeiend. Zo stimuleren we de nieuwsgierigheid van de kinderen en maken we leren leuk!

Samen spelen: De themawisselingen zorgen ervoor dat kinderen samen nieuwe dingen ontdekken. Dit bevordert de sociale interactie en helpt bij het opbouwen van vriendschappen.

Aanpassen aan seizoenen: Soms passen we de thema's aan op basis van de seizoenen of speciale gelegenheden. Zo vieren we samen feesten en leren we over de wereld om ons heen.

Natuur

Heerlijk buiten spelen en de natuur ontdekken is iets wat we graag doen. We genieten van het ravotten in het gras, verstoppertje spelen, klimmen en glijden van heuvel, rijden op de kleine fietsjes en ga zo maar door, er is altijd wat te doen buiten. Op warme dagen zorgen we voor een verfrissende waterervaring door de sproeier aan te zetten. We laten de wind door onze haren waaien, stampen in plassen, bewonderen gevallen herfstblaadjes en speuren naar wormen na regenbuien. Op een speelse manier leren de kinderen alles over de natuur om ons heen.

Maar ook binnen blijven we betrokken bij de natuur. We knutselen bijvoorbeeld graag met natuurlijke materialen zoals blaadjes en zand, genieten van de geur van bloemen en voelen aan boomschors.

Bovendien trekken we regelmatig de natuur in, naar het naastgelegen natuurgebied Egboetswater. Daar is altijd wel iets te beleven.

 
Kinderdagverblijf Vlinderwerf - Buitenspelen peutergroep